Can't find avformat.h on build

Question and answers on how to build Synfig. We encourage you to document your findings on the build instructions page of the website
gremble
Posts: 1
Joined: Fri Sep 12, 2008 4:05 pm

Can't find avformat.h on build

Postby gremble » Fri Sep 12, 2008 4:13 pm

My compile fails at this point:

Making all in mod_libavcodec
...
trgt_av.cpp:38:22: error: avformat.h: No such file or directory
trgt_av.cpp:40:29: error: ffmpeg/swscale.h: No such file or directory
trgt_av.cpp:90: error: expected constructor, destructor, or type conversion before '*' token

I certainly do have a header file, and package config file too:

/usr/include/ffmpeg/libavformat/avformat.h
/usr/lib/pkgconfig/libavformat.pc

There used to be other compiles of ffmpeg hanging around which I thought could be the problem, but have now removed them (make uninstall) so now I have no clue.

I'm on Debian Sid.

If anyone has any idea and could help me compile, that would be great.

Advertisement

phillean
Posts: 32
Joined: Thu Aug 28, 2008 7:49 pm
Location: Canberra, Australia

Re: Can't find avformat.h on build

Postby phillean » Fri Sep 12, 2008 10:43 pm

I can't help but I can tell you that you are not alone, see the thread in Building Synfig
Some render options missing in 0.61.08 on Ubuntu Hardy


On my Ubuntu system, built up from Ubuntu Studio, the "make" for Synfig Core also fails to find avformat.h I can get Synfig to install by using -i (ignore errors) during the process, but I have some limitations in the file render from Synfig.

User avatar
Gerco
Posts: 265
Joined: Mon Aug 04, 2008 6:10 pm
Location: Amsterdam, the Netherlands
Contact:

Re: Can't find avformat.h on build

Postby Gerco » Sat Sep 13, 2008 8:14 am

Can you show us the 20 lines that preceded the error message?
And perform the following command:

locate swscale.h

(make sure the locate database is not too old).

G.
Abstraction: The Biggest Lie in Computer Science.

User avatar
pabs
Site Admin
Posts: 292
Joined: Fri Nov 30, 2007 8:25 pm
Contact:

Re: Can't find avformat.h on build

Postby pabs » Wed Sep 24, 2008 6:42 am

If you have this problem, please test my attempt at a patch:

http://bonedaddy.net/pabs3/files/tmp/00 ... ibav.patch
bye, pabs

User avatar
pabs
Site Admin
Posts: 292
Joined: Fri Nov 30, 2007 8:25 pm
Contact:

Re: Can't find avformat.h on build

Postby pabs » Fri Sep 26, 2008 1:46 am

Also submitted a review request:

http://patches.synfig.org/r/6/
bye, pabs


Return to “Building synfig”

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 3 guests